Selecteer een pagina

Waar tot enkele maanden geleden het meest opvallende in Parijs nog de Eiffeltoren was, is dit in een snel tempo veranderd naar elektrische steps. Grote bedrijven als Lime en Bird zijn volop vertegenwoordigd in de straten van de Franse hoofdstad. Of dit een verrijking voor de stad is of een laspost bleef de vraag. Team Citysteps is daarom naar Parijs gegaan. Opzoek naar antwoorden.

De elektrische step in cijfers

Juni 2018 maakte de elektrische step voor het eerst zijn intrede in Frankrijk. Sindsdien zijn er ongeveer 233.000 elektrische steps verkocht als vervoersmiddel door Franse burgers. Al snel bleek dit het begin van een invasie van elektrische steps. Dit was vooral te merken in de Franse hoofdstad. Zes maanden geleden vestigden voor het eerst bedrijven als Lime en Bird zich in Parijs. Deze Amerikaanse deelstep bedrijven plaatsten in Parijs ongeveer 20.000 deelsteps en veroverde al snel de straten. Uit cijfers van de bedrijven blijkt dat er in de afgelopen zes maanden meer dan twee miljoen ritten hebben plaatsgevonden in de stad. Deze ritten waren verspreid over 425.000 unieke gebruikers. Lime en Bird zijn de grootste spelers in Parijs op dit moment, maar dat betekent niet dat ze de enigen zijn. In totaal zijn er dus nog meer dan twee miljoen ritten gemaakt. 

Toeristische trekpleister 

Wij begonnen ons onderzoek dan ook bij de hoofdgebruiker van al deze deelsteps, de toeristen. Het eerste wat opviel was het enthousiasme bij de gebruikers. Ze zien het als een goedkope alternatieve oplossing voor vervoer door de drukke straten van Parijs. Dit gecombineerd met de fun factor die het rijden met zich meebrengt zorgt voor de ultieme toevoeging aan een dagje Parijs. Vooral toeristen die niet uit Europa komen zijn verliefd op de elektrische steps, omdat deze veelal nog niet te vinden zijn in hun thuisland. Maar niet alles aan de steps is geliefd.

Zoals bij elke uitvinding zijn er verbeterpunten waar het publiek zich aan ergert. Het zijn echter niet de irritatie punten die je zou verwachten. Waar je op het eerste gezicht denkt dat het publiek zich ergert aan de overspoeling van deelsteps op elke straathoek, is dit juist niet het geval. De toeristen ergeren zich over het algemeen aan de hoge prijzen van de deelsteps. Voor het huren van een deelstep lopen de prijzen in Parijs al snel op tot €10,- per half uur. Ook vinden sommige toeristen het gevaarlijk dat de steps op de stoep met volle snelheid rondrijden. Hiermee kunnen ze nietsvermoedende voetgangers zo omverrijden. 

Dit laatste punt heeft de gemeente in Parijs al snel opgelost. Sinds juni 2019 geldt er namelijk een verbod op steps op de stoep. Er mogen alleen nog deelsteps geparkeerd worden op de stoep wanneer deze nog niet verhuurd zijn. Eenmaal opgestapt moet de bestuurder zo snel mogelijk de weg opzoeken om een boete te voorkomen. Of dit beleid daadwerkelijk werkt is nog maar de vraag. De meeste toeristen zijn namelijk niet op de hoogte van dit beleid en de agenten schrijven eigenlijk nooit boetes uit.

Tussen ergernis en ideaal vervoersmiddel in

Het lijkt het ideale vervoersmiddel. Snel en gemakkelijk kom je waar je moet zijn. Daarnaast hoeven toeristen niet moeilijk te doen om uit te zoeken hoe het openbaar vervoer werkt in de stad waar ze op vakantie zijn of een fortuin moeten uitgeven aan taxi’s. Maar een stad draait natuurlijk niet alleen om toeristen, ook om hun inwoners. In dit geval, de inwoners van Parijs, en ze zijn niet blij met de steps. In plaats van rustig op de stoep te kunnen lopen moeten Parijzenaars nu ook opletten dat ze niet omvergereden worden door zo’n step. Ook ergeren ze zich mateloos aan alle achtergelaten steps op elke hoek van de straat. 

Steps in Nederland

Ondanks de irritaties die Parijzenaars hadden zagen wij een groot potentie in de steps. We zagen dat de steps voor groot genot en toegevoegde waarde zorgden onder de toeristen tijdens hun vakantie, en we wilden dit dan ook graag overbrengen naar Nederland. Wel wisten we dat we een aantal aanpassingen zouden moeten maken zodat het geen chaos zou worden zoals in Parijs. In Nederland waren de steps nog niet goedgekeurd om de weg op te mogen dus kozen wij ervoor de steps aan te passen. Hiermee zijn wij de eerste in Nederland die steps verhuren die wél de weg op mogen.