Selecteer een pagina

Ze zullen dan wel niet de eerste zijn, maar een mooi tweede plek hebben ze misschien wel. Rotterdam liet onlangs weten dat vanaf 1 januari 2020 de elektrische deelsteps worden toegestaan in zijn stad. In Canberra, aan de andere kant van de wereld, zijn ze al verder in het proces. 

Rotterdam

De gemeente van Rotterdam heeft besloten om de elektrische deelsteps vanaf volgend jaar toe te laten. Wel wordt er een limiet van duizend steps gesteld. Dit heeft wethouder Bokhove besloten om overlast te voorkomen van rondslingerende steps. Op dit moment zijn er dus nog helemaal geen deelsteps toegestaan. Dit komt omdat het RDW nog toestemming moet geven voor de standaard elektrische steps op de openbare weg. 

Toch heeft wethouder Bokhove al meerdere gesprekken gehad met mogelijke aanbieders van deze steps. Iets concreets afspreken zit er helaas nog niet in. Waarschijnlijk gaat het nog wel even duren voordat het RDW de steps goedgekeurd heeft, maar hopelijk is er over een half jaar mee duidelijkheid wat betreft de steps. 

Canberra

Aan de andere kant van de wereld zijn ze inmiddels al door het goedkeuringsproces heen. Vanaf komende vrijdag, 20 december, kunnen de inwoners van Canberra voortaan legaal op hun e-steps rijden. De inwoners van Canberra bleken behoefte te hebben aan de elektrische steps. Daarom heeft minister van de verkeersveiligheid, Shane Rattenbury, besloten de elektrische steps en andere soortgelijke elektrische voertuigen legaal te maken. E-mobility zorgt voor nieuwe en gemakkelijke manieren van reizen. Het zorgt ervoor dat mensen hun auto thuis laten staan. Bovendien zijn ze gemakkelijk te combineren met het openbaar vervoer. 

Aanpassingen

Wel worden er strengere regels opgesteld met betrekking tot het gebruik. De chaos die heerst in andere steden waar de elektrische deelsteps razend populair zijn, willen zo dan ook zo veel mogelijk vermijden. De e-steps, samen met skateboards, zijn alleen toegestaan op gedeelde paden en op de stoep. Waar steps in andere steden overal mogen rijden, zowel op de stoep als op de weg, mogen ze dat in Canberra niet. Daar zijn de steps niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Het is dan ook verboden om de steps op de openbare weg te gebruiken. Met uitzondering van woonstraten waar geen fietspad aanwezig is. 

Wanneer ze op de voetpaden rijden moeten ze zich aan de regel houden dat ze zoveel mogelijk aan de linkerkant blijven rijden om voetgangers uit de weg te gaan. Mocht er een voetganger tegemoet komen, zien zij jou wat het veiliger maakt om langs elkaar heen te rijden/lopen. Om de veiligheid voor de voetgangers te vergroten wordt de maximumsnelheid van de steps verlaagt naar 15 km/h op voetpaden. Op alle andere terreinen waar ze mogen rijden ligt de maximum snelheid op 25 km/h. 

Ook zijn de bestuurders van de steps verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. De step is verplicht om over een waarschuwingsapparaat, zoals een bel, voor- en achterlampen en reflectoren te beschikken. Tevens is het verboden voor bestuurders om een mobiele telefoon te gebruiken en om onder invloed te rijden. 

De wetgeving van Canberra volgt hiermee in de voetsporen van Queensland, wat de enige andere staat in Australië is die e-steps toelaat op voetpaden en fietspaden met een maximum snelheid boven de 10 km/h.