Selecteer een pagina

Dat de elektrische deelsteps de weg nog niet op mogen en dus niet zijn toegestaan in Nederland is niks nieuws. In een vorige blogpost vertelde we al dat deze bedrijven zouden onderhandelen met de Nederlandse overheid om ze toch gelegaliseerd te krijgen. Aankomende woensdag is het de dag dat ze hun voorstel zullen neerleggen bij de Tweede Kamer. 

Grootste rivalen 

Vier grote e-stepbedrijven hebben besloten hun krachten te bundelen. Hoewel, Bird, Lime, Tier en Voi enorme rivalen van elkaar zijn zagen zij de kans om gezamenlijk de beleidsmakers ervan te overtuigen hun elektrische steps toe te laten in Nederland. Woensdag 15 januari zullen zij hun position paper voorleggen aan de Tweede Kamer. Hierin vragen ze dat de toelatingseisen voor de elektrische step veranderd worden naar dezelfde toelatingseisen als voor de elektrische fiets zoals in België gehandhaafd wordt. Mocht dit er niet doorheen komen zijn ze, volgens hun position paper, ook bereid om te voldoen aan striktere regels zoals dit is opgesteld voor de Stint. 

Het Stint-drama heeft grote gevolgen gehad voor elk nieuw voertuig dat goedgekeurd moest worden. Met name voor de elektrische step. Het ongeval met de Stint heeft ervoor gezorgd dat de regels aangescherpt zijn voor nieuwe elektrisch gedreven voortuigen. Zoals het er nu uitziet krijgen ze pas een vergunning als de betreffende aanbieders een zadel, richtingaanwijzers en luchtbanden op de step monteren. Jan Vanderhoeven zegt hierover dat zij niet een dergelijk model ter beschikking hebben. “We kunnen onze productielijn niet helmaal aanpassen aan één markt,” aldus Vanderhoeven. 

Gesprekken

Terwijl de vier grote e-stepbedrijven op landelijk niveau de e-step proberen te legaliseren, voeren ze gesprekken met Nederlandse steden. Een voorbeeld hiervan is Lime die onder andere gesprekken voert met Rotterdam. In eerdere blogposts lieten we al weten dat Rotterdam zeer geïnteresseerd is in de elektrische steps, maar afwacht tot de vergunning. Lime heeft echter al wel een magazijn in de havenstad waar tienduizenden steps klaarstaan om verspreid te worden over Frankrijk en Duitsland. Daar hebben ze immers wel een vergunning voor hun steps. 

Het ministerie van Infrastructuur laat weten dat ondanks ‘enkele gesprekken’ ze nog geen vergunningsaanvragen hebben ontvangen. 

Nederlandse markt

Ondanks dat de elektrische steps nog steeds verboden zijn in Nederland, worden ze veel verkocht. De vier grote e-stepbedrijven zien Nederland dan ook als een klein, maar belangrijk land. Nederland staat aan de top wat betreft infrastructuur in Europa, en staat zelfs op nummer 3 van de hele wereld. Het is daarom ook niet gek dat deze bedrijven, die een nieuwe groene vorm van voertuigen aanbieden, hun product willen introduceren op de Nederlandse markt. De kans is klein dat ze zich binnenkort terug zullen trekken uit de strijd om de legalisatie van de e-steps. Het geduld van de e-stepbedrijven wordt echter wel op de proef gesteld. Na het Stint-drama zal de Tweede Kamer niet zo snel overstag gaan. Ze willen een tweede Stint-drama natuurlijk voorkomen en zullen daarom de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. De e-stepbedrijven zullen nog even moeten doorbijten en geduld moeten hebben dus.